Η εορταστική μας πρόταση της εβδομάδας: Γαλοπούλα γεμιστή με ρόδι, σύκα και καρύδια
Μπορεί παραδοσιακά η γαλοπούλα να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν παύει ωστόσο να συνιστά μια λαχταριστή πρόταση για οποιοδήποτε εορταστικό μας δείπνο. Ένα από τα στοιχεία που απογειώνει την γεύση της γαλοπούλας, εννοείται πως είναι και η γέμιση της. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, ψάξαμε και βρήκαμε μια πρωτότυπη συνταγή, η οποία θα συναρπάσει τους καλεσμένους σας και θα χαρίσει όμορφες αναμνήσεις στους αγαπημένους σας.
Μερίδες 6 | Προετοιμασία 55 λεπτά | Ψήσιμο 2 ώρες και 50 λεπτά
1 γαλοπούλα 3 κιλών περίπου
Για την γέμιση:
250 γραμμ. συκωτάκια πουλερικών
200 γραμμ. μοσχαρίσιου κιμά
5 κρεμμύδια φρέσκα (το άσπρο μέρος μόνο)
1 πράσο (σε λεπτές ροδέλες)
3 κ.σ. βούτυρο & 2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 ml κρασί λευκό
2-3 ρόδια μεσαίου μεγέθους (καθαρισμένα)
8-10 ξερά σύκα (σε μικρούς κύβους)
5-6 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1 ξυλάκι κανέλα
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
5-6 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης
3-4 κ.σ. καρύδια (χοντροσπασμένα)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
όλα τα υγρά του ψησίματος (που μένουν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. ημίγλυκο κόκκινο κρασι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Στάδιο 1: Προετοιμασία για τη γαλοπούλα| 15 λεπτά
Βήμα 1: Πλένετε την γαλοπούλα και αφαιρείτε τα πνευμόνια και το πάνω μέρος της ουράς (με μαχαίρι).
Βήμα 2: Κόβετε και κρατάτε το τελείωμα από τις φτερούγες. Χαλαρώνετε με μαχαίρι το δέρμα του λαιμού και αφαιρείτε το κόκκαλο και το εσωτερικό λίπος, κρατώντας την πέτσα γύρω του.
Βήμα 3: Σκουπίζετε την γαλοπούλα με χάρτινη πετσέτα κουζίνας και τις κάνετε μαλάξεις με αλάτι και πιπέρι. Δεν κόβετε το τμήμα του δέρματος που συγκρατεί τα πόδια της γαλοπούλας ενωμένα.
Βήμα 4: Με ψαλίδι πουλερικών κόβετε τον λαιμό σε κομμάτια. Τα κρατάτε μαζί με τις άκρες από τις φτερούγες, για να μπουν ως βάση στο ταψί, πάνω στην οποία θα ψηθεί η γαλοπούλα. Αυτά θα προσδώσουν περισσότερη γεύση στον ζωμό.
Βήμα 5: Καθαρίζετε πρώτα τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένετε πολύ καλά και τα ψιλοκόβετε.

Στάδιο 2: Προετοιμασία γέμισης | 20 λεπτά
Βήμα 1: Σε άνετο τηγάνι και μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσο. Σοτάρετε για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί χωρίς να αλλάξει χρώμα.
Βήμα 2: Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια και ανακατεύετε με την σπάτουλα, διαλύοντας τους σβόλους που δημιουργούνται ( περίπου 4 λεπτά) μέχρι να ροδίσουν.
Βήμα 3: Σβήνετε με το μισό κρασί, ανακατεύετε και βάζετε την κανέλα και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μισό ρόδι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Στάδιο 3: Γέμισμα της γαλοπούλας | 10 λεπτά
Βήμα 1: Βάζετε στο λαιμό της γαλοπούλας όση γέμιση μπορεί να χωρέσει και κλείνετε, φέρνοντας το δέρμα του λαιμού προς το σώμα της.
Βήμα 2: Στερεώνετε χαλαρά με οδοντογλυφίδες, σε περίπτωση που δε διπλώνει επαρκώς. Σπρώχνετε την υπόλοιπη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας και την κλείνετε με τον ίδιο τρόπο ή με ράψιμο (με σπάγκο κουζίνας).
Βήμα 3: Αλατοπιπερώνετε καλά το εξωτερικό της όσο βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας (όχι στο ταψί, γιατί τότε η σάλτσα μπορεί να βγει αλμυρή). Βάζετε τα πόδια μέσα στο δέρμα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τα δένετε, συγκρατώντας τα κοντά με σπάγκο κουζίνας
Βήμα 4: Αν περισσέψει γέμιση, την βάζετε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος (για να την ψήσετε αφού βγει γαλοπούλα και για όσο “ξεκουράζεται”), προσθέτοντας λίγο απ’ τον ζωμό του πτηνού.
Στάδιο 4: Ψήσιμο της γαλοπούλας | 2 ώρες και 50 λεπτά
Βήμα 1: Τοποθετείτε τα κομμάτια του λαιμού και των φτερούγων, που κρατήσατε, κατά μήκος του ταψιού, εκεί όπου θα καθίσει η γαλοπούλα.
Βήμα 2: Τους ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο (3-4 κ.σ.) και ακουμπάτε επάνω τους την γαλοπούλα. Την αλείφετε παντού με βούτυρο, ιδιαίτερα στα πόδια. Ρίχνετε το υπόλοιπο κρασί στο ταψί και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντάς το καλά τριγύρω. (Όταν σκεπάσετε την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο πριν την βάλετε στο φούρνο, πρέπει να της αφήσετε αρκετό χώρο γύρω της, ώστε να κυκλοφορήσει ο αέρας. Αν το αλουμινόχαρτο είναι πολύ κοντά στο σώμα του πουλιού, αυτό θα μαγειρευτεί στον ατμό και θα προκύψει βραστή, πράγμα που δεν επιθυμούμε).
Βήμα 3: Bάζετε την γαλοπούλα στον καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C να ψηθεί για 40 λεπτά. Κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 190°C και αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, όπου το κρατάτε για αργότερα ώστε να την καλύψετε, μετά το ψήσιμο και για όσο θα “ξεκουράζεται”.
Βήμα 4: Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες και 10 λεπτά (συνολικά η γαλοπούλα θα ψηθεί για 2 ώρες και 50 λεπτά). Μετά την 1η ώρα, αρχίζετε ανά 10-15 λεπτά να περιχύνετε το πουλί με τα ζουμιά του. Όταν είναι έτοιμη, την βγάζετε από τον φούρνο, την τοποθετείτε σε δίσκο, την σκεπάζετε με το αλουμινόχαρτο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος, για περίπου μια ώρα μέχρι τη στιγμή που θα σερβιριστεί.

Στάδιο 5: Ετοιμασία σάλτσας |10 λεπτά
Βήμα 1: Βάζετε το ταψί στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και πασπαλίζετε με αλεύρι. Αφήνετε να ψηθεί το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με σύρμα.
Βήμα 2: Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το ανακάτεμα για να αποφύγετε το σβόλιασμα της σάλτσας. Τέλος προσθέτετε και το ζωμό (ζεστό πάντα) ανακατεύοντας με σύρμα.
Βήμα 3: Βράζετε τη σάλτσα, προσθέτετε τυχόν υγρά από την πιατέλα, όπου φυλάξατε τη γαλοπούλα, για να ενισχύσετε τη σάλτσα. Αρωματίζετε με το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνετε. Σιγοβράζετε για 8 – 10 λεπτά , μέχρι να πυκνώσει. Σουρώνετε τη σάλτσα και τη διατηρείτε ζεστή.
Τελικό στάδιο: Σερβίρισμα
Κόβετε την γεμιστή γαλοπούλα στο τραπέζι ή στην κουζίνα, προσφέροντας σε όλους τόσο κόκκινο όσο και άσπρο κρέας, αν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Γαρνίρετε τα πιάτα με την γέμιση, προσθέτοντας το φρέσκο ρόδι που κρατήσατε. Σερβίρετε την υπόλοιπη γέμιση και τη σάλτσα χωριστά.
Super Τips:
– Προτιμάτε ένα σχετικά νεαρό πτηνό, μεσαίου μεγέθους, από ένα μεγάλο. Μια καλή γαλοπούλα είναι σχετικά φουσκωτή ,με κοντό λαιμό και εύκαμπτη τραχεία. Αν το πτηνό είναι μεγάλης ηλικίας, τα πόδια του τείνουν να κοκκινίζουν και είναι κάπως φολιδωτά.
– Υπολογίζετε ρεαλιστικά τους χρόνους: Αν είναι παγωμένο το πτηνό, ο χρόνος για να ξεπαγώσει στο ψυγείο (4°C) είναι 8 – 12 ώρες/kgr. Αν το αφήσετε να ξεπαγώσει σε ένα κρύο δωμάτιο (10 – 15 °C) θα χρειαστούν 3 – 4 ώρες /kgr.
– Η γέμιση της γαλοπούλας απογειώνεται με την αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπου και μπορείτε να προμηθευτείτε από την Φρουτεμπορική Μυλωνάς.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!