Η πρόταση του Νοεμβρίου : Μηλόπιτα αλλιώς!
Νοέμβριος. Ο μήνας που τα πεζοδρόμια της Αθήνας αρχίζουν να γεμίζουν με κοκκινωπά φύλλα, οι βροχές έχουν ξεκινήσει για τα καλά χαρίζοντας μας ρομαντικά πρωινά στο γραφείο της δουλειάς και το καλοκαιρινό μαύρισμα δεν είναι πια γεγονός, αλλά καλοκαιρινή ανάμνηση. Όλα δείχνουν, πως το φθινόπωρο έχει τρυπώσει για τα καλά στην καρδιά της πόλης και προετοιμάζει χώρο για να υποδεχθεί τον χειμώνα.
Εκτός από όλα αυτά τα πολύ ευχάριστα γεγονότα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φθινόπωρο είναι και η εποχή του μήλου. Οι αγορές γεμίζουν με αυτά τα κατακόκκινα ζουμερά μήλα και εμείς σκεφτήκαμε να σου προτείνουμε κάτι διαφορετικό· μια λαχταριστή συνταγή με τη δική μας μηλόπιτα, για να την μοιραστείς με τους αγαπημένους σου. Μεταξύ μας βέβαια κάποια πράγματα είναι καλό να τα κρατάς για τον εαυτό σου. Εμείς φτιάξαμε για σένα την πιο εύκολη συνταγή, η οποία βέβαια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση από τις πιο περίπλοκες μηλόπιτες της αγοράς. Οπλίσου λοιπόν με φρέσκα μήλα και γέμισε το καλάθι αγορών σου με τα παρακάτω υλικά!
Υλικά για Μηλόπιτα
Για τη ζύμη της μηλόπιτας:
- 200 γρ. σπορέλαιο ( 70 γρ. ελαιόλαδο )
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις)
- 1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
- 4-5 μέτριου μεγέθους μήλα
- 3/4 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη (εναλλακτικά καστανή)
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/8 κ.γ. αλάτι
Για το Topping:
- 1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά)
Οδηγίες για Μηλόπιτα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C για 15′.
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά όλα τα υλικά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε στη συνέχεια μια φόρμα 26 εκατοστών και τοποθετούμε την ζύμη μας στη βάση και περιμετρικά στα τοιχώματα της, για να κρατήσει στη συνέχεια τη γέμιση μας.
Για τη Γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα μας, τα κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπόλ και τα αναμιγνύουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα. Τέλος συνδυάστε όλα τα υλικά του topping και πασπαλίστε. Ψήνουμε στο φούρνο για 45-50′ και ξεφορμάρουμε.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!