Ποια είναι η πραγματική Μεσογειακή διατροφή;
Όλοι έχουμε ακούσει ότι η Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη παγκοσμίως, αλλά λίγοι πραγματικά ξέρουμε από τι αποτελείται και ακόμα λιγότεροι την ακολουθούμε πλέον! Ξέρουμε ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας, ότι προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και παχυσαρκία. Οι ποιο πολύ πιστεύουν ότι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε είναι η αιτία, αλλά η Ελληνική μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για πολλούς ακόμη λόγους.
Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα,
Πότε και από που ξεκίνησαν όλα;

Μπορεί να είναι αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφές στο κόσμο αλλά δεν αποτελεί την δημιουργία κάποιου γιατρού ή διατροφολόγου, δεν είναι μόδα ούτε κάτι το νέο. Αποτελεί εδώ και αιώνες το τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των πιο μεγάλων πολιτισμών που έχουν ζήσει στην λεκάνη της Μεσογείου. Η σύγχρονη αναγνώριση της όμως ξεκίνησε την δεκαετία του 50 μέσα από μια επιστημονική μελέτη του Άνσελ Κις στο πανεπιστημίο της Μινεσότα, που μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες επτά διαφορετικών χωρών (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ). Σε αυτή την μελέτη διαπίστωσε ότι παρότι οι Έλληνες είχαν σχετικά μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους στην διατροφή τους, ταυτόχρονα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Από αυτήν την μελέτη σιγά σιγά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής άρχισε να κατακτά τον κόσμο. Χάρη στις μελέτες που ακολούθησαν αποδείχθηκε, ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει σχεδόν τα πάντα και να θέσει τα πρότυπα για μια μακρά και υγιή ζωή.
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή
Όλοι σκεφτόμαστε το ελαιόλαδα όταν ακούμε για μεσογειακή διατροφή, πράγμα σωστό μεν αλλά όχι αποκλειστικό. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και σύνθετων υδατανθράκων ενώ η κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να μην είναι μια καθαρά χορτοφαγική διατροφή αλλά περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μια φορά το μήνα, ενώ η κύρια πηγή πρωτεΐνης προέρχεται από τα όσπρια και εμπλουτίζεται από περιορισμένη κατανάλωση τοπικών λιπαρών ψαριών. Συνοψίζοντας
Δεν αρκεί να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στην διατροφή μας, αλλά η μεσογειακή διατροφή είναι μια σφαιρική και ολοκληρωμένη πρόταση.
Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Ξέρατε ότι οι Έλληνες είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση ελαιόλαδου φτάνοντας στα 26 λίτρα ανά άτομο ετησίως; Πολλοί φοβούνται την κατανάλωση ελαιόλαδου λόγο της υψηλής θερμιδικής του αξίας, αλλά αυτός ο φόβος έχει καταρριφθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες.
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι διατροφή χαμηλών λιπαρών, του εναντίων το 40% των προσλαμβανόμενων θερμίδων προέρχεται από λίπος, αλλά όχι οποιοδήποτε λίπος, προέρχεται από ελαιόλαδο. Μην φοβάστε το ελαιόλαδο πραγματικά σας προστατεύει (αρκεί να θυμόμαστε την αρχαία ρήση μηδέν ἄγαν, τίποτα καθ’ υπερβολή).
Λαχανικά και Φρούτα

Το επόμενο κυρίαρχο χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής είναι η πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Στην ελληνική διατροφή τα λαχανικά δεν έχουν μόνο τον ρόλο της σαλάτας (όπως στην πλειοψηφία των άλλων κουζινών) αλλά καταναλώνονται ως κύριο γεύμα 2-3 φορές την εβδομάδα και αυτό είναι εφικτό χάρη στην ποικιλία των λαχανικών και των φρούτων που έχουμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Βότανα, Μπαχαρικά και καρυκεύματα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως την πολύ πλούσια ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στην μεσογειακή διατροφή. Σκόρδα, ρίγανη, δάφνη, μαϊντανός, άνηθος, μέντα , κανέλα , κύμινο, λεμόνι, πιπέρι, μπαχάρι όλα αυτά και άλλα πολλά που δίνουν την ιδιαίτερη μεσογειακή γεύσή ενώ ταυτόχρονα μας βοηθούν στην στήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος από τις ασθένειες.
Όσπρια

Τα όσπρια και ιδιαίτερα τα φασόλια είναι μια τέλεια τροφή. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά και πολύ νόστιμα! Απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή και συνιστάται η κατανάλωση τους 3-4 φορές εβδομαδιαίως.
Ψάρι

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ψάρι κάνει καλό! Η μεσογειακή διατροφή συμπεριλαμβάνει την κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα, μη τηγανιτών ψαριών ειδικά λιπαρών (όπως οι σαρδέλες και αντζούγιες) τα οποία είναι πλούσια και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Γαλακτομικά

Παραδοσιακά δεν περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες γάλακτος (του εναντίων είναι αρκετά περιορισμένο) αλλά το αναπληρώνει με την καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού και τυριού.
Ειδικά το γιαούρτι πέρα του ότι είναι καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης περιέχει τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» τα οποία είναι ευεργετικά για το γαστρεντερικό μας σύστημα. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας βοηθούν στην πέψη και στην πιο εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Ψωμί

Το ψωμί ίσος αποτελεί το πιο παρεξηγημένο είδος τροφής στην μεσογειακή δίαιτα. Αποτελεί την βάση της διατροφής, και συνιστάται η καθημερινή του κατανάλωση ( σε λογικές ποσότητες) ψωμιού ή και παξιμαδιών.
Με μια μικρή λεπτομέρεια, όχι το σύγχρονο λευκό φουσκωμένο ψωμί αλλά το πραγματικό ψωμί ολικής άλεσης το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!