5+1 λόγοι για να γίνει η πιπεριά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας
Οι πιπεριές (Capsicum), ανήκουν στο γένος των φυτών της οικογένειας των Στρυχνοειδών και της τάξης των Στυχνωδών. Πρώτοι ανακάλυψαν τη μαγεία της πιπεριάς οι ιθαγενείς της Αμερικής, όμως μετά την επονομαζόμενη Κολομβιανή Ανταλλαγή (Columbian Exchange), η πιπεριά διαδόθηκε και καλλιεργήθηκε σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιήθηκαν από τους Ευρωπαίους ως υποκατάστατο του μαύρου πιπεριού, που την περίοδο εκείνη ξεπερνούσε σε τιμή το χρυσό.
Τα οφέλη της πιπεριάς
- Η πράσινη πιπεριά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Η εν λόγω βιταμίνη είναι γνωστό, ότι βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος και γενικότερα των λοιμώξεων. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περιεκτικότητα της πιπεριάς σε βιταμίνη C είναι τόσο σημαντική, που θεωρείται ισάξια με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
- Η κόκκινη και η πορτοκαλί πιπεριά ειδικότερα, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο και βιταμίνη Κ. Η μαζική κατανάλωσή τους, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών και της όρασης.
- Η καυτερή πιπεριά, λόγω της ουσίας καψαϊκίνης που περιέχει, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους.
- Το συγκεκριμένο λαχανικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και στην αντιγήρανση.
- Οι πιπεριές όλων των χρωμάτων είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικότερα με βιταμίνη Β9. Η Β9, (αλλιώς φυλλικό ή φολικό οξύ), είναι σημαντική για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη, κρίνεται απαραίτητη.
- Τέλος, η περιεκτικότητά της πιπεριάς σε βιταμίνη Α σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες τις οποίες εμπεριέχει, τονώνουν την υγεία, προσφέροντας ευεξία σε ολόκληρο το σώμα.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!